Načítám Akce

Akce na den 2. 8. 2020

Navigace pro hledání a zobrazení Akce

Navigace pro zobrazení Akce

15:00

Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa + Nikdy nevíš

2. 8. 2020 @ 15:00 - 20:00
Sibiř, Dukelská třída 50/123
Brno-Husovice, 614 00 Česká republika
+ Google Mapa
vstup volný
program III 2020

SeniorKino: Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa + KineDok: Nikdy nevíš
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa | Lelicek in the Services of Sherlock Holmes

Režie: Karel Lamač
Předloha: Hugo Vavrečka
Scénář: Václav Wasserman
Kamera: Otto Heller, Jan Stallich
Hudba: Jára Beneš, Josef Kumok
Hrají: Vlasta Burian, Martin Frič, Fred Bulín, Lída Baarová, Eva Jansenová, Theodor Pištěk, Čeněk Šlégl, Zvonimir Rogoz, Eman Fiala, Arnold Reimann, Jan Richter, Karel Postranecký, Jan W. Speerger, Alfred Schlesinger, Josef Rajský, Josef Loskot, Otto Zahrádka, Vladimír Pospíšil-Born, Felix Kühne, Přemysl Pražský, Jan Sviták, F. X. Mlejnek, Robert Ford, Alois Dvorský, Josef Zora, Viktor Nejedlý st., Josef Oliak, Mario Karas, Emil Dlesk, Karel Schleichert, Gustav Čech, Míla Svoboda, Josef Rovenský, Betty Kysilková, Eduard Šlégl, Josef Kumok, Jára Beneš, Kamila Rosenkranzová, Václav Menger, Julius Baťha, Věkoslav Satoria, Antonín Šolc, Bohdan Lachman
Zvuk: Josef Zora, Helmuth Neumann
Scénografie: Hanuš Gödert, Heinz Fenchel
Ostrovtipný detektiv z příběhů Arthura Conana Doylea se dočkal v roce 1932 unikátní komediální inkarnace ve snímku, inspirovaném literární předlohou Huga Vavrečky. Sherlocka Holmese ztvárnil Martin Frič – režisér a příležitostný herec s velkou zálibou v kriminálním žánru. Holmes, pojatý s láskyplnou ironií, je ovšem partnerem hlavního hrdiny – mazaného Františka Lelíčka (Vlasta Burian), který kvůli dluhům přijme nabídku dělat dvojníka portorického krále Fernanda XXIII. Nakonec Lelíček získává panovnický post i lásku královny (Lída Baarová). Režisér Karel Lamač natočil souběžně i francouzskou verzi filmu s Pierrem Bertinem v hlavní dvojroli (přičemž detektiva ztvárnil opět Frič a královnu Truda Grosslichtová). O Lamačově vášni pro Doylea svědčí i adaptace Psa baskervillského, již natočil v roce 1937 v Německu.
Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán.
www.csfd.cz/film/lelicek-ve-sluzbach-sherlocka-holmesa
www.filmovyprehled.cz/cs/lelicek-ve-sluzbach-sherlocka-holmesa
.
Nikdy nevíš

Režie: Ondřej Šálek; Barbora Chalupová; Adam Koloman Rybanský
Jak se přiblížit k lidem žijícím na názorové periferii? Tři mladí režiséři se ve třech krátkých filmech obrací k těm, jejichž názory se již dávno vytratily z televizních obrazovek. Zavítáme tak do skeptické mysli plochozemců, podíváme se za oponu nejvlivnější „dezinformační“ televize v Česku a cestu ve vlaku si zkrátíme trochou českého rasismu. Filmové pásmo Nikdy nevíš nahlíží do nitra lidí, jejichž názory většina společnosti považuje za okrajové, přestože pro ně jsou otázkou života a celého vesmíru.
.
DOBRÉ ZPRÁVY | GOOD NEWS

Ondřej Šálek
Důchodce Petr Černý provozuje jednu z nejvlivnějších amatérských televizí, která dvakrát týdně vysílá „konspirační“ zprávy. Empatický portrét tak dává nahlédnout nejen za oponu tzv. FAKE NEWS, ale i do příkopů rozdělené společnosti.
www.csfd.cz/film/dobre-zpravy
.
NA OKRAJI  | ON THE EDGE

Barbora Chalupová
Plochozemci jsou lidé, kteří ví, že země přece není kulatá, ale placatá. Co se stane, když je konspirátorům – kteří se této nálepce často brání – nasloucháno bez okamžitého odmítání a výsměchu, ukazuje tento krátký dokument.
www.csfd.cz/film/na-okraji
.
HOME SLEEP HOME

Adam Koloman Rybanský
Na cestě nočním vlakem z Prahy do Budapešti se v lůžkovém kupé potkává nemluvný Standa s bodrým Bróňou. I když jsou rozdílné povahy, lahev slivovice a stesk po vzdalující se domovině je nakonec sblíží.
www.csfd.cz/film/home-sleep-home
www.facebook.com/homesleephomefilm
www.facebook.com/KineDok
www.facebook.com/KineDokCZ
.
> SeniorKino:
> 15:00 Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa (Československo; K. Lamač; 88 min)
> KineDok:
> 17:00 Nikdy nevíš (Česko; O. Šálek, B. Chalupová, A. K. Rybanský; 72 min)
.
#BioSibir #promítání #Brno #Sibiř #projekce #promitani #verejnaprojekce #Sibir #kino #Bio #Husovice #LelicekVeSluzbachScherlockaHolmesa #dokument #komedie #VlastaBurian #Burian #MartinFric #Fric #SeniorKino #KineDok #LidaBaarova #HomeWatchHome #Salek #Chalupova #Rybansky #NikdyNevis #DobreZpravy #GoodNews #NaOkraji #OnTheEdge #HomeSleepHome

Zobrazit více »
+ Export akcí